Tuesday, December 30, 2008

My crazy...

Right now, I feel crazy to have my own Twilight series collection. It doesn't matter if I expend my salary for books. I love books. Although, my English not very good but I still not lose my hope to understand chapter by chapter. he he he! hopefully I will have all this books on my rack. sape2 nak kasi hadiah... boleh le kasi buku2x ni.. jd le..

I will have this book ...


Dec 29, 2008.. at last this book was be my 1st collection for Twilight series ... I'm happy!


I will have this book too ...


Uwaaaaa! I want this book also ...

Sunday, December 28, 2008

Congratulation & Happy for Eda


" Eda, congratulations! "
Happy to hear that my frenz got KPLI.. Sorry to say, it not easy for us to get this opportunity.. so, we must grasp tightly this opportunity.. don't look back.. So, for Eda.. Selamat Datang Ke Dunia Pendidikan.
Afif kena sabar yer... mama Afif kena continue blajar for 1 year only ...
Eda.. prays for me to join you after this... huk huk huk!



Monday, December 15, 2008

tak terluah rasanya isihati ini ...


` Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya '


MINGGUAN, Ahad, 14 Disember 2008; Kesihatan.12

He he! tatkala membaca petikan itu, membuatkan diri rasa terpukul. Mana tidaknya, semua itu telah menjadi kenangan yg paling berharga kerana terlalu byk pengajaran yg ditimba daripadanya. Daripada mengenali cinta hinggalah cinta itu putus.. cinta bertepuk sebelah tangan pun ade ... yg pura2x cinta pun ade juga ... yg menolak cinta bila saat cinta dilafazkan pun ade ... namun, aku masih mampu tersenyum. Cinta? Masihkah wujudnya cinta disanubari aku ini? At this moment, I dun feel nothing. What I fell right now is distress about one thing and I hate most this matter. Part yg paling tersentuh dan mengguris hati & perasaan adalah bila persoalan jodoh dibangkitkan acapkali ... kenapa masyarakat disekeliling tidak mengerti bahawa jodoh & pertemuan adalah urusan Allah? Kekadang mereka mengerti cuma itulah sifat manusia yg tidak pernah mengendahkan hati & perasaan plaintif iaitu aku! aku yg melaluinya hanya seringkali disuruh bersabar ... mungkin ada hikmah disebaliknya ... kekadang aku mempertikaikan juga ... kenapa dugaan yg begini harus aku laluinya? ... tidak cukup sifatkah aku? tidak cukup baikkah aku? atau _ _ _ _ ke aku ni? at last, aku rasa aku ni x lawa ... ha ha ha! tu jer caranya nak pujuk hati aku ni ... tp cukup sedih bila x der org nak mengerti apa yg aku rasa tatkala ini. kalau boleh, aku nak senyapkan jer diri aku ni ... malas nak ambil tahu apa yg terjadi ... begini lebih tenang rasanya ... peace cik ada! bersabar dan terima aje qada & qada` yg telah ditentukan ... mungkin ada hikmahnya. Tapi kenapa aku tetap berasa airmataku ini akan mengalir sepanjang masa? Aku hanya mampu berdoa semoga pendirian aku masih teguh & semoga aku dibawah payung rahmat-Nya dan kasih-sayang-Nya.

Doa ketika dukacita dan sedih


Maksudnya:


Ya Allah, sesungguhnya aku adalah hambaMu, anak kepada hambaMu, anak kepada hamba perempuanMu, ubun-ubunku di tanganMu, terlaksana ke atasku hukumanMu dan adil kehakimanMu terhadapku, aku memohon kepadaMu dengan setiap nama yang Engkau namakan dengannya diriMu, atau Engkau turunkan di dalam kitabMu, atau Engkau telah mengajarnya kepada seseorang daripada makhlukMu atau yang tersembunyi pada ilmu ghaib di sisiMu, jadikanlah Al-Quran penenang hatiku, cahaya di dadaku, penghapus kedukaanku dan penghilang kesusahanku.





Maksudnya:

Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada ditimpa kesusahan dan kedukaan daripada kelemahan dan kemalasan, daripada kedekut dan perasaan takut dan daripada desakan berhutang dan paksaan orang.

Doa Istikharah

Doa Istikharah bererti:
Memohon semoga Allah menunjukkan keputusan yang terbaik untuk dilaksanakan.

Kata Jabir bin Abdullah: Rasulullah s.a.w. mengajar kami beristikharah dalam semua pekerjaan seperti baginda mengajar kami satu surah dari Al-Quran, sabdanya: "Apabila seseorang kamu mempunyai rancangan untuk melakukan sesuatu hendaklah dia melakukan solat sunat dua rakaat, kemudian bacalah doa ini:




"Ya Allah, aku memohon petunjuk daripadaMu dengan ilmuMu dan aku memohon ketentuan daripadaMu dengan kekuasaanMu dan aku memohon daripadaMu akan limpah kurniaanMu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahu segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini (sebutkan..) adalah bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya da seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini (sebutkan..) mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya".

(sebutkan urusan yang dimaksudkan di tempat yang bertitik).




Wednesday, December 10, 2008

It All About Me..

It's all about me.. he he he! pics during my childhood already gone.. mane ntah perginya.. I'm try my hard to get this slide but always fail due missed his code. At last, I got it! he he he! usaha tangga kejayaan.. hip2x horrey! yahooooo!







Trip to Korea

Sharing a moment during trip to Korea (my parent & my little bro, Afifi). This trip was taken on 04-08/12/2008. I will have the same trip also, hurmmm may be in September or October 2009 or 2010.. I want the same experience too. he he he! my mum had advice me to go during autumn. Tak sabar nyer! So, start from now, I have to tight in my expenses. I starting dreaming to have overseas trip.. Korea.. Turki.. Mekah.. Australia.. bla.. bla.. bla..


Tuesday, December 9, 2008

Wedding Ceremony, Ijan & Din

Antara isi kandungan smsku dgn x-housemateku, Pn. Norizan bt. Moin:-

+ 08/12/2008; 2.12pm
ko nak g mekap sok pkl berapa?
+ 08/12/2008; 2.13pm 9.30
+ 08/12/2008; 2.14pm Awalnya! ;) bersanding pkl brp?

+ 08/12/2008; 2.15pm Entah le
+ 08/12/2008; 3.27pm Hurmm.. Ko kat ne ni? Esk sape y bw ko bsiap? Nak kami temankan ko? Sbr ye!

+ 08/12/2008; 3.28pm Kat rumah le n kalau rajin boleh gak

+ 08/12/2008; 3.31pm Kalau ko bsiap 930am.. Dlm pkl 9 kami dtg tmnkan pn norizan.. He he!


hu hu hu.. penat gilos! 09/12/ 2008 aku n Yati menemani Ijan pergi make-up. mulanya mmg berjanji dgn mek utk bawa dia ke kedai mak andam tu.. tp aku berasa awal sgt aku berada d dalam majlis dia nanti. so, masalah selesai.. dia akn minta tolong dgn Yati utk bawa ke kedai tsebut. aku sampai pun dalam pkl 10 lebih.. siap semuanya dlm pkl 11 lebih (hampir pkl 12 lah juge!) .. he he he! x perasan pun jam pkl brp, main agak2 je.. si mek bising2x, mcm bukan muka dia sendiri.. he he he! itu le telatah si pengantin baru ni.. naik penat melayan.. bab parking kat rmh si mek le yg paling ssh sket... aku pilih utk tdk parking kat atas, aku park di bawah, tepi jln jer... dlm masa mencari tempat yg selamat, sekali lagi bumper aku terkuak skit.. ingatkan lopak tu x dlm.. tapi hampess jer.. hu hu hu! mujur lah klip dia x ape2.. tp ttp kelihatan x sempurna.. aduhai, tension bila cerita pasal kereta ni... then, aku jadi camera girl x bertauliah.. si mek x upah jurufoto bertauliah.. hu hu hu! ape boleh buat, kawan punya pasal... kelam kabut juga aku tgk.. rasa mcm x teratur.. aku nak menolong pun x reti sbb bkn ahli keluarga aku punya kenduri.. tp aku ttp tolong ape yg patut.. kesian aku tgk si mek.. semuanya bertanya pd dia.. dia ke hulu ke hilir mengatur itu

dan ini...
naik rimas aku tgk pengantin kelam kabut ni.. he he he!
satu pengalaman utk aku nanti.. kena susun strategi supaya majlis berjalan lancar.. penerangan secara detail n berkesan perlu dibuat sebelum majlis berlangsung.. checklist perlu dibuat... hu hu hu! bkn sng nak kahwin n bkn sng utk melancarkan sesuatu majlis tanpa memenatkan diri kita yg sedia penat ini. bkn semua majlis sempurna tp sekurang-kurangnya kita berpuas hati, dan boleh mengurangkan penat kita.. hurmmmm... aku berada di majlis mek hingga hampir pkl 4.. mmg pnt gilos! sampai2x rumah... ape lg, salin je baju terus cari bantal, tidur. Mmg penat.. selesai sudah majlis Norizan.. tapi bila pula giliran aku yer? hurmmm.. entahlah!

Monday, December 8, 2008

at this moment, i miss him so much..


I miss him a lot! No wonder he threw me away from his life but he still in my heart ...



Sunday, December 7, 2008

no feelings..

My activities Checklist:-

+ check & reply emails
+ call Anis to remind her buy fish for Laksa
+ breakfast at Kopitiam, Jln. Teluk Wanjah
+ update ARMs System
+ update site progress
+ send report to SAPURA (K.Nerang)
+ call bro.. asking progress preparation for Haj
+ stop at TESCO Mergong (not sure yet)
+ balik kampung!

Uwwaaa... nobody at office! Sume org sudah half day.. aku jer dok terperok di ofis waktu ini. Tak boleh jadi ni.. risau gak dok sengsorang.. hujan pulak tu. Kemas2x brg sume then tutup ofis.. Esok, Disember 08, 2008 bersamaan 10 Zulhijjah 1429H - Raya Haji. kenapa x rasa suasananya pun? hurmmm... hari ni pun, aku masih bekerja lagi... . Tahun ni merupakan tahun yg kedua beraya tanpa mak & ayah.. thn ni mak, ayah & afifi merayakan Aidiladha di Korea. He he he.. jauh, kan? Biarlah mereka ke sana.. bkn senang untuk berpeluang pergi melawat ke negara orang. Inilah peluang keemasan untuk mereka. Tahun yang sudah, mak & ayah menyambut Aidiladha di Mekah... ;).
btw, wishing all of you ' Selamat Hari Raya Aidiladha 1429H '.


Pixel Code Graphics




Friday, December 5, 2008

Twilight (2008)



I was hangout with my frenz, Joe & my sis, Anisah, today. We're planning watching a movie, Twilight. Actually, we just only want to watch at CS, SP but went we checked tru GSC web page there was no film there. So, I decided to watch at Sunway Carnival. Wow! for me, it really interesting. Best giler! And one more thing, the hero, Robert Pattinson was also acting in Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007), Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) as Cedric Diggory. I admire him most.. handsome guy... hu hu hu.. ;D.
And in this film his act as Edward Cullen, very protective lover. Then, we went to Popular. My eyes stopped at Twilight novel... RM39.90.. I already mad with this film until want to have my own Twilight's collection. I will do it.. fuhh! very tired after it all... btw, I really enjoy it. Muahhh.. Edward Cullen.


Movie Sinopsis
Bella Swan has always been a little bit different, never caring about fitting in with the trendy girls at her Phoenix high school. When her mother re-marries and sends Bella to live with her father in the rainy little town of Forks, Washington, she doesn't expect much of anything to change. Then she meets the mysterious and dazzlingly beautiful Edward Cullen, a boy unlike any she's ever met. Edward is a vampire, but he doesn't have fangs and his family is unique in that they choose not to drink human blood. Intelligent and witty, Edward sees straight into Bella's soul. Soon, they are swept up in a passionate, thrilling and unorthodox romance. To Edward, Bella is what he has waited 90 years for -- a soul mate. But the closer they get, the more Edward must struggle to resist the primal pull of her scent, which could send him into an uncontrollable frenzy. But what will Edward & Bella do when a clan of new vampires -- James, Laurent and Victoria -- come to town and threaten to disrupt their way of life?




Wednesday, December 3, 2008

Annual Leave

Kelam kelibut hari ni.. mana tak nye, hr ni ade appointment di Kulim pkl 10 pg.. jam 9 (almost) masih di A.Star lagi.. hu hu hu... entahlah, no motivation to complete job tasks... dah settle sume surat-menyurat barulah bertolak ke destinasi yg ditujui.. faham(2x) ajelah, bila lewat ni.. drive sampai jarum tu ke angka 150.. laju x laju lah aku punya pemanduan untuk hari ini. at last.. sampai pkl 10.30pg, lewat 30 minit.. mujurlah Ir. tu pun sibuk dgn kerja dia... alhamdulillah.. berdebar-debar juga, al-maklumlah org dah buat salah mmg akn terasa begitu... tp dihati ttp berasa kesal kerana diri sendiri yg x punctual. btw, ape yg buat aku rasa respect pd Ir. ni, adalah for the first time aku berjumpa dgn sorg bos yg seperti dia ni.. atas rasa tanggungjawab disebabkan tlh mengambil masa org lain Ir. ni sendiri call & inform phk terbabit akn kelewatan kami... hu hu hu! btw, terima kasih, moga Allah merahmati jasa Ir. ini. Then, kitaorg gie for another appointment... x ingat pula direction ker site yg satu lagi ni... hurmmm! hampesss.. jer aku ni, asyik lupa jer.. site ni bermasalah byk... sumenya pasal public complaint.. ntah apa (2x) ntah.. sampai jer ofis... admin dok bising2 suruh habiskan cuti... rupanya byk lg balance cuti aku... hurmmm.. mcm mana aku nak buat, ek? sbb kerja byk yg pending lg ni... hurmmm.. at last aku ambil Dec 04, (08-09: raya haji), 10-11, (12-13:Fri & Sat), (19-21: Family Days at Pulau Pangkor), 22-24, (25: christmas), 28, (29: Awal Muharam 1430H), dan 30-31... itulah tarikh2 aku bercuti... wow! next year 2009, kena tadah telinga le.. sbb company target x achieve.. huk huk huk! tension hu hu hu! sabar(2x).. kena susun new strategi ni... tp ape2 pun aku dah remind admin aku.. walaupun aku bercuti.. aku boleh di oncall... mcm doktor lak... aku pening kepala ni.. 1 biji uphamol 650 aku dah ambil... tp no reponse lak.. nak kena tdr lah gamaknya ni.. k lah got to go.. x de sape d opis ni lagi... takuttttttttt! he he he!





Tuesday, December 2, 2008

Farewell Breakfast



My housemate, Ijan.. invite me to have a farewell breakfast at kopitiam, honda. hu hu hu! so sad.. I know in heart, she is crying.. btw, life must goes on.. she will be married on 4hb November 2008 (Thursday). We are talking from heart to heart.. especially about manggo tree in front of my house... we're nagging with whom are pluck our manggo without our notice 'kurang asam punye budak2x' he he he! I'll be alone again... I have to accept the fates.. at least, I'm happy with myself.. my menu for breakfast is fried mee & apple juice... nyum2x and her, mee soto & teh o ice.. after this, what ever she want to do, she had asking permission with her husband.. do you think his husband will agreed if his wife want to spend her time for outdoor with her friend? hurmmm... at the end, after shakes hand.. we spread into different destination... hu hu! So sad...


TV & refrigerator ...


hurmmm.. bkn mudah untuk melengkapkan kehidupan kita ini. ade keperluan dan kehendak yg perlu dipenuhi dlm kehidupan kita seharian... hu hu hu.. terasa payah pabila utk memenuhi kedua-dua perkara itu... ya lah,.. bkn mudah utk mengeluarkan simpanan yg ade.. begitu payah... begitu membebankan... ha ha ha! dari mula2 msk rumah hinggalah apabila housemate aku nak berpindah keluar.. hu hu hu! itulah dikatakan lumrah hidup... walaupun terpaksa mengikat perut.. tp alhamdulillah.. sedikit sebanyak aku dah ade keperluan2x itu... dlm masa sebulan pulak tu... aduh.. pening kepala ni... kalau x kerana terpaksa.. aku rasa, aku masih keep a side this two things ni... btw, alhamdulillah, syukur.. rumahku kini hampir serba lengkap.. ahaks! gembira melihat hasil titik peluh sendiri ni... rasa lelah tu berbalas... biarlah kita beserdahana asalkan kita bahagia dgn apa yg kita miliki...

Sunday, November 30, 2008

Penawar Dikala Kepenatan.

Bagi mengatasi kepenatan melakukakan tugas seharian sama ada di rumah mahupun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai penawarnya.

Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti. Saidina Ali berkata :

"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."

Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah. Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantu itu. Baginda s.a.w. berkata:

"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."

Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada anak dan menantunya bagi meringankan keletihan dan kesusahan hidup mereka berdua.

Saidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah.s. a.w. ini.

Katanya "Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia diajarkan kepadaku."

Sayugia dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja yang merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian supaya mengamalkan membaca 'Subhanallah' (33 kali), 'Alhamdulillah' (33 kali) dan 'Allahuakbar' (33 kali) pada setiap malam isitu sebelum melelapkan mata.

Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah (berterusan) , Insya- Allah petunjuk Nabawi ini mampu menyelesaikan bebanan-bebanan hidup seharian kita. Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan hari dengan senyuman.

"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" (Sabda Rasulullah SAW)

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."



Belajarlah Untuk Berkata Cukup

Minggu lepas saya sempat tonton sebahagian dari sebuah filem yang disiarkan di channel Vision Four. Tajuknya Interstate 60. Pelakon utamanya saya tak kenal tapi pelakon tambahannya ramai yang top2. Salah satu babak yang saya ingat sangat, ialah di awal cerita yang membabitkan pelakon terkenal, Micheal J.Fox. Dalam babak tu, Micheal kelihatan seperti seorang businessman yang sibuk.

Ketika itu dia sedang bercakap2 di handphonenya di dalam kereta. Di belakangnya ada seorang lelaki sedang mengayuh basikal sambil menghisap pipe. Tiba2 Micheal buka pintu keretanya dan akibatnya lelaki tersebut terlanggar pintu tersebut dan te rgolek. Tengah tergocoh2 & sibuk mintak maaf tuh, handphone Micheal terlepas dari tangan. Sampai je ke atas jalan, datang satu trailer lenyek handphone. Apa lagi, menyumpah seranah la dia.

Yela... Sebagai businessman, tentu handphone tu alat penting untuknya. Dalam keadaan marah, terkeluar dari mulut Micheal (lebih kurang la... ) "Saya harap ini tak pernah terjadi". Rupa2nya lelaki yang bawa basikal tadi ada kuasa magik. Dia mampu ulang balik masa dan mereka kembali ke satu keadaan di mana Micheal masih dalam kereta dan lelaki tadi masih menunggang basikalnya.

Bila tiba hampir ke kereta Micheal, dia berhenti. Tiba2 Micheal keluar dari kereta. Kali ni lelaki tadi tak melanggar pintunya seperti sebelum ini. Jadi Micheal terus rancak berbual hinggalah tiba2 datang trailer dan melanggar Micheal J. Fox. Lelaki tadi, yang berada di belakang kereta Micheal & memerhatikan segalanya, bekata "Some people just don't know what to wish for" (Sesetengah orang tak tahu apa yang patut diminta).

Apa kesudahan filem ini saya tak tahu sebab saya tak menontonnya hingga selesai. Tapi saya cukup tertarik dengan perkataan lelaki yang berbasikal tu. Sesetengah orang tak tahu apa yang patut mereka minta. Bukankah hampir kita semua begitu? Dalam filem tadi, Micheal mengharapkan kemalangan tu (basikal langgar pintu keretanya) tak berlaku supaya handphonenya terselamat. Tapi tanpa kemalangan itu, dia pula yang maut. Perasan tak?

Ini satu telefilem fiksyen. Rekaan semata. Tapi perkara ni sebenarnya berlaku dalam kehidupan harian kita. Seringkali kita meminta perkara yang macam2 seolah2 itulah yang terbaik untuk kita. Persoalannya, tahukah kita apa yang terbaik untuk kita? Kalau kita dilahirkan miskin, kita sering berdoa untuk menjadi kaya. Hendak mengubah kehidupan, kita kata. Tapi kita pastikah kekayaan itu yang terbaik untuk kita?

Atau kita dilahirkan pendek, atau terlalu tinggi, atau hitam atau berpenyakit. Tentunya kita mengharap2kan keajaiban untuk menjadi manusia yang sempurna atau sekurang2nya 'just nice'. Mungkin juga kita terbabit dalam kemalangan yang mengorbankan orang yang tersayang. Pasti tercalit dalam hati keinginan untuk mengembalikan masa itu supaya kemalangan itu dapat dielakkan dan nyawa orang kesayangan kita juga selamat.Kan ?

Persoalannya, adakah apa yang kita perolehi sekarang ini bukan yang terbaik? Adakah Allah itu zalim atau pilih kasih dengan memberi sesetengah orang nikmat manakala setengah lagih azab? Bukankah Allah itu Maha Adil? Bukankah Allah itu Maha Mengetahui? Bukankah Allah itu Maha Bijaksana? Jika begitu, mengapakah ada sesetengah dari kita yang bernasib malang manakala sesetengah yang lain bernasib baik sepanjang hidup mereka?

Sebenarnya, kita adalah apa yang kita minta (we are what we wish for). Kadangkala tatkala kita berdoa, kita sendiri kurang faham dengan apa yang kita minta. Ada orang berdoa minta selamat. Akan tetapi Allah berikan dia dari sihat jatuh sakit. Dari kaya jatuh miskin. Dari jelita jadi huduh. Bagaimana itu? Itu hanyalah sebagai ujian kesabarannya. Seandainya imannya tetap kuat, insyaAllah dia akan selamat di akhirat kelak.

Selamat juga, bukan? Adakah Allah menolak permintaannya? Tidak! Bahkan Allah meletakkannya ke tempat yang lebih tinggi. Begitu juga dengan keadaan saya baru2 ini. Hidup dikelilingi hutang lapuk. Pening kepala nak bayar. Interest makin meningkat. Ibu mana yang tak kasihan lihat anaknya susah hati? Satu hari tu ibu saya beritahu saya yang dia tiap2 hari berdoa minta saya dapat banyak duit. Dia simpati dengan saya katanya.

Saya katakan kepadanya. Kalau banyak duit, tiap2 bulan saya dapat, Alhamdulillah. Saya katakan padanya kalau mahu berdoa untuk saya, berdoalah semoga hutang lapuk saya selesai. Saya beritahunya ketika sebelum Zuhur. Zuhur tu juga dia telah tukar doanya dan Alhamdulillah, petang itu juga saya nampak jalan penyelesaiannya. Doa ibu itu berkat. Sekarang, Alhamdulillah ringan rasanya beban di kepala saya. Maha Suci Allah...

Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? 'Grass is always greener on the other side'. Kan ? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.

Sedang Nabi saw telah menasihatkan agar kita melihat orang yang di bawah. Jangan melihat orang lebih tinggi kerana intu akan membuat kita tidak bersyukur. Dan itulah masalahnya pada diri kita. Kita sentiasa mengejar peluang yang lebih baik. Sentiasa mahukan yang lebih banyak. Saya sendiri mengalami perkara ini. Dan saya percaya ramai yang turut mengalaminya. Siapa yang taknak gaji besar, kan ?

Masa saya grad, ekonomi negara benar2 sedang menjunam. Saya ke hulu ke hilir mencari kerja. Akhirnya saya bekerja sebagai operator di kilang metal stamping. Gaji RM400 sebulan. Tiada OT. Tolak itu, tolak ini, dapatlah RM350. Hm... Cukup? Dah tentu tidak. Ketika itu saya hanya memiliki sebuah motor Yamaha 110SS hadiah ayah sempena dia dapat EPF. Isi minyak dengan makan dah habis. Ketika itu saya fikir, dapat gaji RM750 pun jadilah.

Kemudian saya bekerja sebagai Lab Technician. Betul2 saya dapat RM750. Cukup? Tak juga. Masa tu saya mula terfikir. Dapat gaji RM1500 pun dah cukup. Allah tunaikan lagi. Bekerja pula di petrochemical plant. Sebagai trainee, dapat la RM1500 sebulan. Ya Allah... tak cukup juga. Sebab masa tu saya dah beli kereta Iswara. Saya fikir, dapat RM2500 cukup la. Tapi bila dapat banyak tu, saya tukar kereta pula. Kesimpulannya tak cukup juga!

Memang takkan cukup. Nafsu itu adalah benda yang paling besar! Sekarang, ketika kawan2 saya berlumba masuk syarikat lain yang offer gaji 2 - 3 kali ganda, saya tetap di sini. Kalau ada yang bertanya kenapa saya tak ikut mereka, senang saya katakan. Saya selesa di sini. Kalau solat saya panjang, bos tak pernah marah. Sedang rakan2 saya di syarikat baru dibenarkan solat hanya dalam masa 5 minit sahaja.

Kini saya dah pandai mengatakan cukup. Cukuplah sebanyak ini yang Allah beri. Sekiranya diberi lebih, Alhamdulillah. Sekiranya semakin kurang, semoga Allah perkuatkan iman saya menghadapi dugaan mendatang. Yang penting bagi saya, apa yang saya perolehi ini halal dan diberkati. Pesan Nabi saw kepada Saiyidina Ali ra supaya jangan mengira2 rezeki untuk hari esok kerana Allah menurunkan rezeki pada tiap2 hari . Ini benar2 terkesan dalam hati saya.

Tapi bukan bererti kita tak boleh mengejar yang lebih baik. Kejarlah dunia seperti akan hidup 1000 tahun lagi. Tapi dunia itu ibarat bayang2. Makin dikejar makin ia lari. Kejarlah akhirat seperti akan mati esok hari. Kerana akhirat itu umpama matahari. Makin kita kejar akhirat (matahari), dunia (bayang2) akan mengejar kita. Rezeki itu hak Allah maka bermohonlah kepada Yang Memiliki rezeki itu. Kerana tiada rezeki untuk kita tanpa ada izin dariNya.

Terjadi kepada kenalan saya. Dengan gaji RM1000 sebulan, nak bayar ansuran rumah, nak isi minyak motor yang makin naik, duit lampin anak, duit makan, tinggal pula di JB, memang tak cukup. Sering dia mengeluh. Di tempat kerjanya pula dah lama hadkan OT. Kesian dia. Selalu dia cakap dia nak cari kerja lain. Dah banyak dia apply tapi tak dapat2 sebab tiada kelulusan dan umur pun dah makin lanjut.

Atau setidak2nya dapat banyak OT. Saya katakan padanya, besar periuk besarlah kerak. Sekarang dia pakai motor. Kalau gaji besar lagi, mungkin dia pakai kereta. Besar mana pun tetap tak cukup. Tapi... Masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Akhirnya Allah tunaikan permintaannya. Tiba2 dia dapat banyak sangat OT. Hari2 balik rumah sampai tengah malam. Langsung tak rehat. Main dengan anak pun 2 -3 minit masa pagi sebelum ke tempat kerja.

Bila jumpa, dia cakap dah penat. Tak larat nak OT. Saya ketawakan dia. Bukankah ini yang dia minta? Ya, katanya. Tapi dia dah tak larat. Hari Ahad je dia dapat rehat. Bila nak main2 dengan anak? Kesian anaknya. Ke masjid pun hari Jumaat saja sekarang ni... Saya katakan padanya, kita tak boleh dapat segala2nya. Dia nak duit, Allah bagi duit. Tapi dia hilang kehidupan dan masa dengan anaknya. Itu adalah permintaannya. Bersyukurlah Allah telah menunaikan..-.

Kalau nak dikongsi, terlalu banyak rasanya apa yang saya lalui. Saya pasti, saudara2 semua juga ada lalui perkara yang sama. Di sini, bukan niat saya nak mengajar. Bukan juga nak menunjuk pandai. Saya hanya mengajak saudara2 sekalian terutamanya diri saya sendiri untuk berfikir. Apa yang kita buru? Apa yang kita cari? Apa yang kita dapat? Berapa kali pernah kita bersyukur dan berapa kali pernah kita katakan cukup?

Cukup atau tidak apa yang kita ada, bergantung kepada cukup atau tidak kita bersyukur ke hadrat Allah. Juga bergantung cukup atau tidak kita tambat nafsu kita. Yang penting tiap kali selepas solat, berdoalah pohonkan Allah berikan yang terbaik buat kita. Nabi saw pernah memberitahu, orang yang tidak berdoa selepas solat adalah orang yang sombong. Dalam hadith yang lain, Baginda saw berkata orang yang sombong adalah syirik kerana hanya Allah yang layak untuk bersifat sombong. Wallahu'alam.-..

Ya Allah! Ampunkanlah kami ya Allah. Selama ini kami leka. Selama ini kami lalai dalam mengejar nikmat dunia hingga kami lupa janji nikmat syurga Mu. Cukupkanlah kami dengan apa yang Kau beri. Dan jadikanlah kami insan yang tahu bersyukur. Amin... Ya Rabbal 'Alamin...

Akhir kata, berlajarlah untuk berkata CUKUP... .ALHAMDULIL-LAH ... .."

" Tak perlu mencari teman secantik BALQIS, andai diri tak sehebat SULAIMAN. Mengapa mengharap teman setampan YUSOF, jika kasih tak setulus ZULAIKHA. Tak perlu mencari teman seteguh IBRAHIM, andai diri tak sekuat HAJAR dan mengapa didamba teman hidup sesempurna MUHAMMAD, jika ada keburukan pada dirimu. Bimbinglah kekurangan itu sebagai keunikan, carilah kebaikan pada dirinya, bersyuku rlah kerana dipertemukan de ngannya berdoalah dia milik kita "




Thursday, November 27, 2008

simple saje...


Hari ini...
  1. Goyang kaki...
  2. Terkebil-kebil.. sbb byk keje yg pending & tak tahu nak settle kan yg mana dulu.
  3. Kepeningan.. acap kali rasa mata ni berpinar2 seakan2 mahu pitam.
  4. Bil Celcom.. 1 1/2 jam di Celcom utk closed akaun.. tinggal main number je.. itupun br settle RM50.
  5. Lubuk Buntar... Kak Lin dah bising2, status tanah x selesai lagi. Hurmm.. mesti owner lupa..
  6. PLKN Bkt Besar... adussss! got several amendments again in Tenancy Agreement... aku pening lagi!
  7. Lapar... aku lunch Tuna Bun & Teh Ais.. itupun at 4 pm.
  8. Balik... aku nak balik sbb sume org dah balik.. x kuasa jd best worker.. bknnya ade award pun! ;D
  9. Simpang Kuala... aku ingat nak singgah beli apa2 yg patut..
  10. Dinner... ha! hr ni aku plan nak memasak.. mkn sedap2 coz esok dah GAJI !!!..

Monday, November 24, 2008

Jason Mraz - Lucky


Do you hear me,
I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I'm trying
Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music fill the air
I'll put a flower in your hair
though the breezes through trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh
Ooooh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh


>>> ;p i in luv with this song and his lyric.. especially this phrase
'
I'm lucky I'm in love with my best friend'.. who will be my best friend? I still dun have the answer yet.. still prayer to Allah.. in sending me a nice man which can be my best friend to my whole life.. May Allah Bless my life & my family.. sorry I can't download this song coz the file is too big for download.... <<<


Sunday, November 23, 2008

Classic Lemon Cheese Cake


For those who likes cheese cake... try this.. Have a nice days!

The Ingredients:
1 cup sweet biscuit crumbs
1/3 cup butter, melted
2 x 250g Philadelphia Brand Cream Cheese, softened at room temperature
2 teaspoon gelatine dissolved in 1/4 cup boiling water
1 x 400g can sweetened condensed milk
1/2 cup lemon juice
2 tablespoons grated lemon rind

Directions:
  1. MIX biscuit crumbs with melted butter and press into base of a 20cm springform pan. Chill.
  2. BEAT the cream cheese with an electric beater until smooth, mix in gelatine mixture, condensed milk, lemon juice and rind.
  3. POUR onto crumb base and chill in refrigerator (2-3 hours or overnight). Top with a selection of fresh fruits and serve.
tip: 1 cup biscuit crumbs equals approximately 10 sweet biscuits, crushed.



yuhanis & her Cheese Cake

My YM conversation with my old frenz.. my dorm-mate during matriculation.. We're crazy but we're the best women wins, right? Aku dah berjanji dgn si anis ni.. nak kasi resepi cheese cake.. aku pun x ler pandai sangat.. sekadar merujuk resepi dlm kotak cheese tu jer... yer lah.. nak mkn punya pasal.. terpaksa belajar.. kalau beli sepotong dah hampir RM6.00.. kalau beli yg satu kg nyer dah hampir RM50-60.. baik aku buat sendiri.. save budget... semua kengkawan aku dah rajin masak.. terutama yg dah berkahwin dan beranak pinak.. tak terkecuali si yuhanis ni... he he he! malah diorg lagi hebat daripada aku lagi... well.. the best women wins! ke mana pun kita.. kita tetap cemerlang, terbilang dan gemilang.....

yuhanis_yu: wei aton

nur_ikhwan: salam
yuhanis_yu: ko pndai wat cis kek eh
yuhanis_yu: ajar aku
nur_ikhwan: terkejut den
nur_ikhwan: ha ha ha ha
yuhanis_yu: eheheh..ala ton cam x besa tekejut jek
nur_ikhwan: mana ko tau nih
yuhanis_yu: aku kan lemah lembut ni
nur_ikhwan: ha ha ha ha
yuhanis_yu: eleh...kalu xpublish kat blog mn kan ku tau mek...haha
nur_ikhwan: loh.. ingatkan dah jadi ibu ni makin lembut.. sama ja
nur_ikhwan: ha ha ha ha
yuhanis_yu: eleh..ngan ko watpe aku lembut
yuhanis_yu: ngan lakiku aje la
yuhanis_yu: ehaha
nur_ikhwan: kui kui kui kui
nur_ikhwan: pirrrah
nur_ikhwan: pandai tu dak le
yuhanis_yu: sejak bile lak merendah diri si aton nih..ehehe
yuhanis_yu: ajor je la...byk ckpmlak die ni
nur_ikhwan: tgk resepi dlm kotak cheese philadephia tu
yuhanis_yu: ala, xpaham ..ko la citer camne nk buat
nur_ikhwan: perghhh... lupa ler
yuhanis_yu: aku suke dgr ko citer
nur_ikhwan: kui kui
yuhanis_yu: mak aihhh apedaaaa
nur_ikhwan: ini menaip
yuhanis_yu: kedekut
nur_ikhwan: bukannya bercerita
nur_ikhwan: ha ha ha ha ha
nur_ikhwan: alahai
yuhanis_yu: eh eh..buat lawak bodo nla aton
nur_ikhwan: ha ha ha ha
yuhanis_yu: ala ton, mehla ajo aku yg xreti ni
yuhanis_yu: oven ade, kek nye xde
nur_ikhwan: mmg nak ajo
nur_ikhwan: tapi sukatannya x pernah ade dlm kotak cpu ni
nur_ikhwan: ehhh.. ni pakai peti sejuk jer
nur_ikhwan: ko sejuk dlm peti ais semalaman
nur_ikhwan: nanti kita kasi resepi... nanti kita ajor ko
yuhanis_yu: ok nnt ko publish je kat blog ko ek
yuhanis_yu: aku copy paste je nnt
nur_ikhwan: okies ibu
yuhanis_yu: bhn2 nye dulu please
nur_ikhwan: 2 kotak cheese philedphia tu
nur_ikhwan: biskut marrie
yuhanis_yu: mesti mahal..
nur_ikhwan: mmg mahal
yuhanis_yu: xkisah...duit laki
nur_ikhwan: kami dah survey
nur_ikhwan: hu hu hu
nur_ikhwan: ko ni
yuhanis_yu:
nur_ikhwan: paling mahal RM12
yuhanis_yu: wau weee
yuhanis_yu: ok lg
nur_ikhwan: lepas tu kalau x salah 2 tin susu kot
nur_ikhwan: kemudian gelatin... cari yg halal
yuhanis_yu: tisu ..?
yuhanis_yu: mkn tisu ke?
nur_ikhwan: tisu buat per
yuhanis_yu: biar benorrr
yuhanis_yu:
nur_ikhwan: susu pekat daaaa
nur_ikhwan: ko ni...
yuhanis_yu: aku slah baca la...aduhhh sakit perut...
nur_ikhwan: anak ko mana... yg ko boleh heppy sgt ni
nur_ikhwan: sabor jer
yuhanis_yu: membuat taik mata la mereka..mana lagi
nur_ikhwan: patutlah ibu diorg suka hati
nur_ikhwan: buttercup...
yuhanis_yu: ok lagi
nur_ikhwan: lemon utk ambil airnya saja
nur_ikhwan: itu saja kot... patutlah kami dok teringat cheese cake jer
nur_ikhwan: rupanya ade petanda
yuhanis_yu: ye betullll aku la tu petandanye
nur_ikhwan: tu ler
nur_ikhwan: hampesss jer ko ni
yuhanis_yu: ko ni asik menghampeskan aku aje
nur_ikhwan: rajin benor korang ni memasak... ina dah pandai buat roti ...
nur_ikhwan: he he he he
yuhanis_yu: ha betulll dia ade bg aku makan roti ms kat kursus intan dulu..sedap giler sampai trainer tegur aku mkn xajk die
yuhanis_yu: ina rajin, aiskerim pon buat sndri
nur_ikhwan: fuhhh.. ko ni mkn x ingat org sekeliling.. kedekut betoi
nur_ikhwan: tu le
nur_ikhwan: rajin sungguh dia
yuhanis_yu: ok la ton , ank aku dh bangun la..berak la plak
nur_ikhwan: ok... kami pun nak balik
nur_ikhwan: daaaaa
yuhanis_yu: daaa
nur_ikhwan: nur_ikhwan has signed out. (20/11/2008 5:49 PM)




Tuesday, November 18, 2008

Hari yg sungguh sengal.. ;p

Hari yang sungguh sengal.. ;p. sengal dgn masalah yg bersangkut paut dgn hal tanah ni! walaupun, byk yg kupelajari namun cukup pahit utk aku menelannya. kkdg bertukar tampok pentadbiran ni.. indah khabar dari rupa.. teriknya matahari x sampai ke petang.. mendung & hujan dipertengahannya... aduhhhh.. sungguh meletihkan.. asyik kena tembak jer utk sites yg penghujung ni... hrpkan mother company pun, x de penyudahnya... alih2 aku dan sr exec. aku yg nak kena facing all this things.. nak kena arrange dgn org sana sini yg mana berkaitan.. aduhaai.. poning kepala den... sengal2 lak bdn ni.. angin ke ape ke... k lah byk koroje ni....





Afghan - PadaMu Aku Bersujud


Afghan - PadaMu Aku Bersujud

September 23, 2008

download Afgan - PadaMu Aku Bersujud

Ku menatap dalam kelam
tiada yang bisa ku lihat
selain hanya nama Mu ya Allah
Esok ataukah nanti
ampuni semua salahku
lindungi aku dari segala fitnah
kau tempatku meminta
kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hambaMu yang selalu bertaubat
Ampuniku Ya Allah
yang sering melupakanMu
saat Kau limpahkan karuniaMu
dalam sunyi aku bersujud
Esok ataukah nanti
ampuni semua salahku
lindungi aku dari segala fitnah
Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hambaMu yang selalu bertaubat
Ampuni aku ya Allah
yang sering melupakanMu
saat Kau limpahkan karuniaMu
dalam sunyi aku bersujud
Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hambaMu yang selalu bertaubat
Ampuni ku ya Allah
yang sering melupakanMu
saat Kau limpahkan karuniaMu
dalam sunyi aku bersujud
PadaMu



Norizan Moin


haaaa... ini housemate aku, Norizan Moin.. (tdg cream... daaa! tdg pink tu aku.. ;p) lagi beberapa minggu sahaja akn bertukar status drpd single kepada isteri. Pic tunang dia aku x de.. kalau x aku dah upload sekali da... dah selamat kawan aku yg sorg ni.. aku? he he he... aku ni tunggu prince charming aku yg mengembara sepelusuk cerok dunia... x reti2 nak balik M'sia.. agaknya tiket balik ke M'sia dah habis agaknya.. ha ha ha ha! x de lah.. aku gurau jer... jodoh x sampai lagi.. kenalah bersabar! mungkin ade hikmahnya... hu hu hu.. x kisahlah.. untuk majlis dia nanti.. he he he.. aku diminta jadi pengapit.. giler per! x pernahnya dibuat aku nih... tapi naklah merasa juga jd pengapit mek ni... sebelah majlis dia, warna biru... sebelah suami dia, warna purple... ha ha ha! aku dah tempah kebaya lagi.. warna purple.. cantik gak warna tuh.. first time jadi pengapit.. first time juga wearing a kebaya... x tahu lah mcm mana rupanya nanti... mcm buah pear ke ape ke... ha ha ha! giler! cronic head!... btw, nanti aku upload pic aku yg berkebaya tu ek! he he he.. rupanya bkn mudah nak kawin ni... mcm2 perkara yg nak kena uruskan.. complicated sungguh.. dr segi mental nak kena be strong... jgn pk perkara kawin ni mudah yer.. financial kena kukuh.. kalau x huru hara... walau apapun.. ianya adalah knowledge untuk aku supaya lebih bersedia.... majlis mek ni... akad nikahnya pada Disember 4, 2008; majlis sebelah perempuan Disember 9, 2008 and sebelah pihak lelaki pada Disember 11, 2008. hu hu hu.. dah x der housemate aku yg memeningkan kepala aku ni.... aku nak kena cari new housemate... hu hu hu! sedihnyer... lepas satu and satu tinggalkan rumah ini....




Monday, November 17, 2008

dizzy day...


pening aaarr! huk huk huk.. x tentu arah dibuatnya... mcm bdk kecil yg baru belajar berpuasa.. sedarlah diri tu sikit.. umur dah 28 thn tau.. tp ttp serba x kena.. lenguh satu badan! hurmmm.. smlm aku buat lawak dgn si muf.. kalau aku x der.. dgn x kiranya aku nak 3 kuntum putih di pusara aku... ha ha ha.. cronic head! saje je.. just want to test him whether truly madly deeply frenz ke tak... merapu aje aku ni... so hr ni.. aku rasa mcm nak mkn Spaghetti Bolognese.. tetiba jer mulut rasa payau... hurmmm! costing nyer x de lah mahal.. itupun kalau dimasak sendiri.. so, waktu lunch hour aku gi jumpa kawan Nobita utk spend for the ingredients... he he! aku ni pantang ke super hyper market.. mesti punya lama disitu.. sampai kaki lenguh barulah terasa nak bayar... dah dptkan sume bahan tu... aku singgah rumah, siap ape yg patut nanti x sempat msk utk berbuka pula... jd aku siapkan bhn2nya.. elleh, bukannya susah pun.. petik jari jer... nanti boleh instruct mek jan utk tlg ape yg patut.. alhamdulillah, kiranya hari ni aku dpt juga berpuasa satu hari.. balance 7 hr lg... liat sungguh nak menggantikan puasa nih... wahai cik ada.. jgn malas2.. x elok! betul-betul... x sabarnye nak balik rumah! pukul berapa sekarang? 2.37pm.. alahai... hurmmm.. lambat lagi... kalaulah mlm2 ade tempat berkelah sambil tonton filem di skrin besar... wah bestnyer.. terasa nikmat relax tu... alahai, aku lupa beli cherry tomato ler.. ingatkan kat rumah ade.. rumahnya dah x byk... hu hu hu! kureng lah sket nikmatnya... aduhai! lain kali percaya pd instinct.. gedebushhhhh! mud aku ke mana perginya... wahai jam, cepatlah berputar ke angka enam... x tertahan rasanya.. panggilan rumah asyik memanggil utk pulang ke rumah... hu hu hu! pening aaarrr... hurmmmm..


Sunday, November 16, 2008

a new brand..

welcome back! A new Adawiyah was start launching her new brand with higher purchase.. kui kui kui..! giler tahap gaban dah ni... punya nak maintain body weight ni.. aku telah mulakan hobi baru ku.. jogging and ke fitness studio.. hrp2 jgn le angat2 taik ayam.... tp br sekali jer aku pergi.. bila nak gie lagi ek? entah le! baju kebaya dah tempah ni... perut x turun2 lg.. giler! aku ade 30 minit utk blogging ni.. lepas tunggu time lunch hour pula... hu hu hu.. btw, terlalu byk perkara yg berlaku sepanjang 3 minggu ini.. suka duka.. sumenya plus equal to bengong jadinya... :p sah, mmg giler... bila sebut jer perkataan giler ni.. kenangan lampau muncul kembali.. aduhai si alang otromen.. you make my days sicks! itu adalah sebuah kisah... sekarang i'm here with my new brand.. housemate aku si mek jan tu.. menunggu hari je... jd aku nak kena get ready find out new housemate, new stuffs.. table spoons, tea spoons, garpu.. sumenya dah ade... peti sejuk x sampai2 lg... arghhh! tension betul lah.. owwhhh.. tv & kabinet tv je belum tersedia lagi... fuh! lepas ni lengkaplah sumenya... alhamdulillah berdikit2 lama2 lengkaplah..lepas ni aku nak beli oven lak... he he he! senang sket nak buat bisness... hopefully not hangat2 taik ayam... aku kena penuhkan segala xtvt dlm jadual kehidupan aku nih... x lah terasa sgt rasa sepi tu... dlm bulan ini saja dah 3 novel yg aku beli... 2 dah habis baca.. tinggal satu lagi... actually byk buku yg x habis dibaca lagi nih... kepala aku ni asyik tpk satu perkara.. cronic head! hu hu hu... aku heran knp si mr grolier x dtg2 collect my debts hah? dah byk bulan dah ni... x der pula mr. grolier ni call aku... biasanya dia call.. tp skrg ni x de langsung.. biar benar mr grolier nih... cronic.. cronic! aku nak tanya alang otromen... tp aku dah x betah nak call or sms dia lg... agak2 dah ade org tolong langsaikan kot... hu hu hu! biar benar.. tp x mungkin juga.. arghhh! sakit kepala aku ni... aku posa hr ni... hopefully kuatkanlah diri aku dr godaan2 luar ni... aku dah x tahu nak mkn ape lg.. so, posa je lah! skurang2nya rekod aku langsai satu persatu... tp.. menu berbuka jap lg ape hah? hu hu hu... kena pk lagi... ngantuk lah.. mek jan lah ni... terkejut tergempaq bangun... pukul 4.57pg.. sengal betul bdk ni... slow & steady lah... aku ingat aku dah lewat tp rupanya hampess jer... cronic3x.. k lah, to be cont...

Thursday, November 6, 2008

Madagascar: Escape 2 Africa (2008)


Left marooned on the distant shores of Madagascar, the New Yorkers have hatched a plan so crazy it just might work. With military precision, the penguins have repaired an old crashed plane - sort of. Once aloft, this unlikely crew stays airborne just long enough to make it to the wildest place of all -- the vast plains of Africa itself -- where our zoo-raised crew encounters species of their own kind for the very first time. While discovering their roots, they quickly realize the differences between the concrete jungle and the heart of Africa. Despite long-lost relatives, romantic rivals and scheming hunters, Africa seems like a "crack-a-lackin" great place...but is it better than their Central Park home?

aku pun rasa nak tgk citer ni.. he he he! janji boleh buat aku ketawa...








James Bond 007: Quantum Of Solace


Betrayed by Vesper, the woman he loved, 007 fights the urge to make his latest mission personal. Pursuing his determination to uncover the truth, Bond and M interrogate Mr. White who reveals the organization which blackmailed Vesper is far more complex and dangerous than anyone had imagined.

Forensic intelligence links an Mi6 traitor to a bank account in Haiti where a case of mistaken identity introduces Bond to the beautiful but feisty Camille, a woman who has her own vendetta. Camille leads Bond straight to Dominic Greene, a ruthless business man and major force within the mysterious organization.

On a mission that leads him to Austria, Italy and South America, Bond discovers that Greene, conspiring to take total control of one of the world's most important natural resources, is forging a deal with the exiled General Medrano. Using his associates in the organization, and manipulating his powerful contacts within the CIA and the British government, Greene promises to overthrow the existing regime in a Latin American country, giving the General control of the country in exchange for a seemingly barren piece of land.

In a minefield of treachery, murder and deceit, Bond allies with old friends in a battle to uncover the truth. As he gets closer to finding the man responsible for the betrayal of Vesper, 007 must keep one step ahead of the CIA, the terrorists and even M, to unravel Greene's sinister plan and stop his organization.

aku rasa.. aku nak gie tgk cite ni..



Tuesday, November 4, 2008

November 07, 2008 .. hr penentuan utk si jojoe


Lady Bug Note From PagePlugins.com


si jojoe nih.. kwn aku masa umur 7thn.. kira best pren.. sama lah dgn si eda tu.. tp eda kelas lain kitaorg kelas lain.. walau mcm mana bezapun kami.. kami ttp best pren.. x kisahlah apa2 pun terjadi.. korg ttp di hati aku.. walaupun msg2 bz dgn xtvt msg2.. kitaorg ttp havoc! pantang berjumpa mesti ade isu.. kwn aku si jojoe ni dah lama ngajar di oversea.. ade nak dkt 7 thn, jojoe? agak2nya lah 7 thn kot.. kali ni br nak balik.. agaknya dah x larat naik belon kot.. ha ha ha!maklumlah harga semuanya mahal... apa2 pun selamat kembali wahai jojoe... moga2 permohonan ko utk 7hb tu sukses... jgn lupa inform ape beritanya nanti, ek. ....




Wednesday, October 29, 2008

at Bukit Penarak



October 28, 2008.. ini pict aku masa aku gie site visit at Bukit Penarak, Langkawi. bile tgk pict.. masyallah, br yg aku tau yg aku ni makin 'sihat' he he he he! segan juga aku nak bergambar. tp aku bergambarlah juga... aku ke sana atas urusan 'to relocate a site but still in the same radius'.. tnh sebelum ni.. ade court case.. susah juga.. tp nasib mmg menyelebahi aku.. ade juga tnh.. aku juga pernah deal dgn owner yg sama utk tnh yg baru ini... doa2kanlah tnh ni x de masalah... kalau ade juga.. semakin berkedut le kulit muka aku.. mane x nya.. the whole land is belongs to private.. mane lagi aku nak locate.. kalau ade tnh individu pun.. x achieved telcos objective... lepas selesai kerja.. aku, kak yus & pak can gie buat site visit for maintenance pula utk 7 sites. Nak spot check samada contractor yg kita award utk site maintenance tu buat keje ke idak... he he he! kita org selesai keje hampir pkl 3.. nasib baik tiket ferry dah beli.. idak le kelam kabut... ape lagi, selesai isi perut... shopping aaaarrr.. rugi kalau ke Langkawi x shopping... aku beli cadburry, daim & kain pelekat (bkn utk sesape.. tp utk aku.. ha ha ha!).


Sunday, October 19, 2008

Syair Imam Shafi'e Mengenai Kesedihan



وَ مِنَ الشَّقَاوَةِ أَنْ تُحِبَّ * وَ مَنْ تُحِبُّ يُحِبُّ غَيْرَكَأَوْ أَنْ تُرِيدَ الخَيْرَ لِللأَنْ * سَانَ وَ هُوَ يُريدُ ضَيْرَكَ

Dan antara kesedihan itu ialah apabila engkau menyintai seseorang, akan tetapi si dia yang engkau cintai itu menyintai orang lain selainmu. Ataupun [kesedihan itu ialah] apabila engkau menghendaki perkara yang baik untuk seseorang, sebaliknya dia mahu menyakitimu.





yeh.. yeh.. dpt duit raya!


I got 'duit raya'.. yeh.. yeh! thanks a lot sis.. May Allah Bless you.. Sis Yus, Sis Lin, Bro Pit.. pun dpt juga...




happy birthday to my x-housemate.. Mrs. Ainul...




Happy Birthday - 28th my ex-housemate,
Mrs. Ainul Nadzrah (left side).
We celebrated her birthday on
October 18, 2008.
Semoga berbahagia selamanya..





Thursday, October 16, 2008

cuti-cuti Malaysia...


he he he.. this is during my trip to Genting Theme Park last year.. It was my first time being there..
I had a wonderful moments.. but I'm not really enjoy the trip.. may be at the end of this year I'll be there again..
Hopefully I'll enjoy my last trip.. It will be the last thing I want to do ...

please reach at www.genting.com.my for further information

Tuesday, October 14, 2008

ada apa dengan cinta..

Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita.

Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta...

Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba. Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup. Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.

Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia , lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya . Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.

Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu.

Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat -Hamka

Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat.

Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.

Seandainya kamu ingin mencintai atau memiliki hati seorang gadis, ibaratkanlah seperti menyunting sekuntum mawar merah. Kadangkala kamu mencium harum mawar tersebut tetapi kadangkala kamu terasa bisa duri mawar itu menusuk jari.

Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat bererti bagimu. Hanya untuk menemukan bahawa pada akhirnya menjadi tidak bererti dan kamu harus membiarkannya pergi.

Kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati, sehinggalah kamu kehilangannya. Pada saat itu, tiada guna sesalan kerana perginya tanpa berpatah lagi.

Cinta sejati ialah kasih Tuhan kepada hambaNya. Kasih murni ialah kasih ibu bapa kepada anaknya. Kasih saudara masa berada. Kasih sahabat masa binasa. Kasih suami isteri sepenanggungan. Kasih orang menaruh harapan.

Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya. Kisah silam tidak perlu diungkit lagi kiranya kamu benar menyintainya setulus hati.

Rasa percintaan lebih pahit dari hempedu .Teman percintaan ialah sayu dan pilu, namun demikian, dara dan teruna tetap berpusu-pusu terjerumus ke dalamnya kerana dianggap seperti lautan madu - Raja Pedang Deir

Hati-hati dengan cinta, kerana cinta juga dapat membuat orang sihat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin, raja menjadi budak, jika cintanya itu disambut oleh para pecinta palsu.
Berkemungkinan apa yang kamu sayangi atau cintai tersimpan keburukan di dalamnya dan berkemungkinan apa yang kamu benci tersimpan kebaikan di dalamnya.

Cinta kepada harta ertinya bakhil, cinta kepada perempuan ertinya alam. Cinta kepada diri ertinya bijaksana, cinta kepada mati ertinya hidup dan cinta kepada Tuhan ertinya Takwa.

Lemparkan seorang yang bahagia dalam bercinta ke dalam laut, pasti ia akan membawa seekor ikan. Lemparkan pula seorang yang gagal dalam bercinta ke dalam gudang roti, pasti ia akan mati kelaparan.

Seandainya kamu dapat berbicara dalam semua bahasa manusia dan alam , tetapi tidak mempunyai perasaan cinta dan kasih, dirimu tak ubah seperti gong yang bergaung atau sekadar canang yang gemerincing.

Tak usah sebut pasal cinta jika kamu tidak sebenar-benarnya mengambil kisah. Tak usah bercakap tentang perasaan, jika ia tidak berada di hatimu. Tak usahlah menunjuk ke dada, jika kamu berhasrat melukakan hati pasanganmu

Cinta adalah keabadian... dan kenangan adalah hal terindah yang pernah dialami

Siapapun pandai menghayati cinta tapi tiada siapa yg pandai menilai cinta kerana cinta bukan objek yg boleh di lihat oleh mata kasar. Sebaliknya cinta hanya dapat ditilik melalui hati dan perasaan.

Cinta mampu melunakkan besi, menghancurkan batu, membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat budak menjadi pemimpin. Inilah dasyatnya cinta !

Permulaan cinta adalah membiarkan orang yang kamu cintai menjadi dirinya sendiri, dan tidak merubahnya menjadi gambaran yang kamu inginkan. Jika tidak, kamu hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kamu temukan di dalam dirinya.

Kamu tidak pernah tahu bila kamu akan jatuh cinta. namun apabila sampai saatnya itu, raihlah dengan kedua tanganmu,dan jangan biarkan dia pergi dengan sejuta rasa tanda tanya dihatinya

Cinta bukanlah kata murah dan lumrah dituturkan dari mulut ke mulut tetapi cinta adalah anugerah Tuhan yang indah dan suci jika manusia dapat menilai kesuciannya.

Bercinta memang mudah. Untuk dicintai juga memang mudah. Tapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai itulah yang sukar diperoleh.

Cinta ibarat pasu antik, ia sukar ditemui, sukar diperolehi tapi mudah untuk jatuh berderai

Andainya hadirnya cinta sekadar untuk mengecewakan, lebih baik cinta itu tak pernah hadir.