Thursday, January 7, 2010

confius about kaetiaw???

KES 06.01.10: satu kes yg betul2x membuatkan aku keliru. nak tahu kes aper??? kes kaetiaw grg ... keh2x ... nak tergelak pun ade, rs bengang pun ade. citer nyer mcm nih ...

balik dr keje, dlm pkl 6 lebih mcm tu ... msk dpr tgk ade la ns goreng dlm kuali. aku nampak mcm ns goreng tp rupanya kaetiaw goreng. dlm fikiran aku waktu tu,... fuh! cepatnye akak ni memasak, tp x per aaah ... aku sibuk2x tanggalkan contact lense cuci tgn and keluarkan brg2x nak buat roti ... chewwah! bersemangat cenggitu ... akak tu br sdh mandi kot masa aku sampai tu ... dah siap solat [agaknya lah, aku x ambil pusing sgt ape yg nak dibuat dia pun] sambil sediakan bahan2x, utk buat roti, kitaorg berceloteh ... dia ckp la, nanti kita mkn kaetiaw grg ni sama2x ... kak T masak. la.. sempat kak masak ek??? dia ckp yg dia beli bhn2x tu masa g breakfast di Psr B [aku x pasti beli ke or share dgn sorg lg kwn ofis dia] kalau share or minta ... mcm pelik plak aku rasa. tp biarlah ... aku rasa mcm was2x sket ... bile dah selesai adun, aku letak ke tepi then br mkn kaetiaw tu ... hurmmm, aku rs mcm pernah mkn tp di mana ya? hurmmm ... sambil mkn sambil pk... ahhh! dulu pun ade cenggini punya kaetiaw. x per aaaa ... kalau dia btl2x masak, mesti dia kena bersihkan taugeh tu, buang ekor taugeh ... nak ptg fish ball, fish cake ... mesti papan pemotong basah, kalau grg kaetiaw dlm kuali, kuali mesti berkerak sama ade byk kerak or sikit tp ini licin jer muka kuali tu ... aku tgk dlm tong sampah aku tu, x ade lah pulak bahan2x yg berkaitan dgn kaetiaw grg tu ... ehhh! mmg confius ... x per aaa ... lepas basuh2x sume brg yg aku gune .. nak toskan .. aku jumpa bekas jernih yg sll org menjual mknn tu ... tergerak ht nak bau bekas tu ... hurmmm, bau kaetiaw arrr ... eishhh! kak ni masak ke beli ek? sbb kat AM/ Tesco pun ade jual kaetiaw, bihun, ns lemak segera... dlm bekas yg mcm tu jgk ... aku betoi2x confius ... kalau dia beli, kate je beli, aku x ade nak kate ape2x pun ... ini mmg perkara yg sama berlaku 2 kali ... aku pun biasa msk kaetiaw grg ... bkn sekali dua, berkali-kali ... tp kalau dia betul2x msk ... it ok... cumer aku mcm confius ... mula2x tu, mmg aku percaya bulat2x ... tp setelah aku amati ... mcm mmg kaetiaw yg dibeli ... entahlah, kelakar pun ade ... kalau dia beli, knp dia buat cerita cenggitu ek? kalau salah ... maafkan tuan hamba ini ... aku cuma konfius ...


2 comments:

Jojoe said...

bukan kuewtiow ker??

Cik Adawiyah said...

mcm maner spelling yg sebetulnya ahh?